Welke bacteriën?
Op de huid en slijmvliezen leven voordelige bacteriën (bv. darmbacteriën). Ze remmen namelijk de groei van de nadelige (ziekmakende) bacteriën af.
Het immuunsysteem houdt de ziekmakende bacteriën in bedwang. Bij een infectie krijgen de ziekmakende bacteriën de overhand en kan antibiotica aangewezen zijn.
Werking antibiotica?
Antibiotica worden geïndiceerd om een bacteriële infectie te behandelen of te voorkomen. Dit doordat ze de bacteriën doden of de groei ervan remmen.
Bijwerkingen?
Doordat antibiotica ook werkt op de voordelige bacteriën in de darm, krijgen sommige patiënten last van diarree, krampen of misselijkheid.
Allergische reactie op antibiotica wordt gekenmerkt door rode, jeukende vlekken op de huid tot ernstigere bijwerkingen zoals ademhalingsproblemen. Meld dit altijd aan uw (huis)arts en (huis)apotheker.
Een vaginale schimmelinfectie komt ook vaak voor. Meld dit alsook aan de (huis)arts zodat u de volgende keer preventief een anti-schimmelmiddel voorgeschreven krijgt.
Resistentie?
Wanneer de normale aanbevolen dosis de bacteriën niet doodt of de groei ervan niet remt, spreken we over resistentie.
Dit kan ontstaan wanneer je te vaak antibiotica of onzorgvuldig antibiotica inneemt. Zo worden meer bacteriën ongevoelig en wordt het moeilijker om bacteriële infecties te bestrijden.
Zo kan een infectie die nu makkelijk te bestrijden is, iemand ernstig ziek maken.
Juist gebruik!
Antibiotica heeft geen nut bij virale infecties!
Preventief antibiotica nemen werkt niet!
Volg de voorgeschreven dosering + respecteer de tijdsduur van de medicatie.