Muggenvrije zomers

Waar zijn muggen tot aangetrokken?

De grootste misvatting over muggen is dat ze aangetrokken worden door het licht of “zoet bloed”. Niets is minder waar: motten zijn fan van lichtbronnen, muggen geven daar net iets minder om. Maar waar worden ze dan wél wild van?

  1. Koolstofdioxide (CO2). Muggen detecteren op grote afstand de CO2 die mensen uitademen. Hoe groter de persoon of hoe zwaarder de ademhaling, hoe meer CO2 er wordt geproduceerd, wat muggen aantrekt. Zit je met een groep mensen buiten gezellig te keuvelen? Dan zijn jullie als het ware een festivalweide voor muggen.
  2. Lichaamswarmte. Naast CO2 kunnen muggen ook warmte detecteren en worden ze aangetrokken door de lichaamswarmte van mensen en dieren. 
  3. Lichaamsgeuren. Muggen worden ook aangetrokken door de geuren van de huid en het zweet van mensen. In het bijzonder worden ze aangetrokken door de geur van melkzuur, een stof die door het lichaam wordt geproduceerd tijdens fysieke activiteit en bij het eten van bepaalde soorten voedsel.
  4. Bier. Een studie heeft aangetoond dat muggen de geur van bier aangenaam vinden. Dat frisse pintje smaakt onze zoemende vijanden dus even hard als jou. Als je dus ooit nog een excuus zoekt om een wijntje of cocktail te nuttigen, kan je gewoon zeggen dat je muggen probeert af te weren.
  5. Donkere kleding. Een little black dress staat nooit mis, zo ook volgens muggen. Het insect lijkt namelijk sneller te zijn aangetrokken tot donkere tinten. Kleurrijke kleding kan dus zo even je redding zijn!

Hoe hou ik mijn omgeving muggenvrij?

De slaapkamer muggenvrij houden is essentieel voor een goede portie nachtrust tijdens de warme zomermaanden. Dat vervelende gezoem en die jeukende beten kunnen we allemaal missen als kiespijn. Maar ook op een gezellige zomeravond wil hen liever niet mee aan tafel, natuurlijk. Met deze 5 tips maak je jouw omgeving muggenvrij.

  1. Ventilatie. Muggen kunnen gemakkelijk door open ramen en deuren komen. Door het plaatsen van fijnmazige horren voor ramen en deuren, beperk je de toegangswegen voor de muggen (en andere insecten), zonder dat je moet inboeten in ventilatie.
  2. Gebruik een klamboe. Een drastische aanpak, maar wel heel effectief. Een klamboe rond bed hangen zorgt voor een fysieke barrière, terwijl je nog steeds geniet van voldoende verluchting. 
  3. Gebruik anti-muggen producten. Er zijn verschillende soorten mugdodende middelen beschikbaar bij jouw buurtapotheek. Zo zijn er onder andere muggensprays. Deze doden de mug bij direct contact. Ook insecticide rookmachines kunnen een mist verspreiden die dodelijk is voor muggen. Ultrasone muggenverjagers stoten dan weer geluidsgolven uit die muggen zouden moeten afschrikken, maar de effectiviteit ervan is onderwerp van debat. Ook planten kunnen je huis of kamer beschermen tegen de muggen. Denk maar aan citronella, munt of lavendel. Deze zouden een afwerende geur verspreiden. Bij vragen kan je altijd terecht bij je apotheker. 
  4. Verwijder stilstaand water. Vermijd waterbakken of natte handdoeken in de kamer. Deze kunnen een broedplaats vormen voor muggen. Daarnaast zijn vijvers of stilstaande beken een broedplek voor muggen. 
  5. Draag bedekkende kleren. Deze tip is vooral handig wanneer je ‘s avonds nog wat buiten wil zitten. Is het nog warm? Draag dan losse kleding. Extra bonuspunten wanneer je felle kleuren draagt.

Hoe verminder ik de jeuk van muggenbeten?

Wanneer je toch een beet oploopt, zijn er gelukkig manieren om de jeuk te verzachten. 

  1. Was de beet. Reinig de muggenbeet zo snel mogelijk met zeep en water om het risico op infectie te verlagen. Sommige muggen kunnen bepaalde ziektes met zich meedragen. In België is de kans op een infectie na een muggenbeet relatief laag. 
  2. Gebruik een actueel anti-jeukmiddel. Heel wat apothekers verkopen over-the-counter anti-jeukcrème of zalf. Breng je deze op de beet aan, vermindert de jeuk meteen. Dergelijke producten helpen ook tegen de roodheid van je huid rondom een beet.
  3. Koel de beet: Een koud kompres of ijszak kan helpen de jeuk en zwelling te verminderen. 

Heb je nog vragen bij het muggenvrij maken van je omgeving of hoe je best beten verzorgt? Kom gerust langs voor meer advies.